Alpha Audio

Ontwerp en bouw

Alpha Audio is een van Nederlands bekendste sites voor HiFi freaks en audiofielen. Het is de grootste site die ik heb gebouwd tot nu toe, letterlijk. Met meerdere redacteuren die bloggen en de magnitude aan plugins en feeds die erin zitten was het geen makkelijk project (de database alleen is bijna een halve gigabyte groot, en het in de loop van de tijd opgebouwde beeldarchief bijna vijf gigabyte) Dit was geen project voor mensen met een zwak hart.

Belangrijk bij deze WordPress site was het feit dat alls zo efficient mogelijk gecodeerd moest worden, dus alleen plugins gebruiken als het echt niet kon, en alle functionaliteit zoveel mogelijk zelf coderen (want compacter) Ook werd gekeken naar het draaien op dedicated servers, https gebruiken en caching. Het leuke aan dit project is de gedrevenheid van de redaktie van Alpha Audio zelf, wat maakt dat iedereen achter het project de site pushed naar succes!

www.alpha-audio.nl

Kleine sites tonen alleen dingen, grote sites doen dingen met dingen

Met andere woorden: er wordt flink wat data verstouwd! Bij complexe sites gaat het om wat er met de inhoud wordt gedaan, en hoe die inhoud reageert op bezoekers, en bezoekers op die inhoud. De interactie en de complexiteit bepaald voor een groot deel de “voorkant” en hoe bezoekers de site ervaren, denk bijvoorbeeld aan webwinkels.

Bij veel webburo’s wordt een project tot in de naadjes gepland vanaf een bovenliggend concept “het gaat er uiteindelijk om dat de website zus en zo..”, zeg maar denken van boven naar beneden Maar bij een project als een complexe site is het soms ook niet verkeerd om te denken van beneden naar boven Dus je stelt eerst op wat de website allemaal moet kunnen en moet doen, teneinde bezoekers te geven wat ze willen. En dan ga je op zoek naar het “bestaansrecht” van de site, die je gaandeweg ontdekt, door je bezoekers voortdurend te evalueren en de site voortdurend als reactie te optimaliseren.

Denk aan een bioscoopfilm waar pas aan het eind de “clue” geopenbaard wordt! Het bouwen van een site moet een reis zijn. Het is toch heel saai als je de bestemming al weet?